‘Hijdelheid der Hijdelheden!!’

Mijn moeder kwam uit een zeer streng gelovige familie. Artikel 31. Nou, dan weet je het wel. Schuld. Boete. Schaamte. Allemaal meteen ingepeperd bij de geboorte. Dat je bij voorbaat al fout bent en in de schuld staat. Prettige start…kuch. Dat heeft zij gelukkig van zich af geschud en vaak praat ze inmiddels – gierend van het lachen – over de dominee in de kerk die sprak over (in ’t Overijssels): “Oh Hijdelheid der Hijdelheden!” De Overiessels blaaaz’n al ‘un klinkers haan met ’n H, dus dan weet je ’t heven.

Toch hijdel

Ach, nou zo dus. Dus dat mocht dus allemaal niet van mijn voorvaderen. Hijdel zijn. Maar mijn moeder heeft ’t roer omgegooid, hoor. Die werd ’t wel. Is 85 inmiddels en doet nog elke dag lippenstift op. En mooi zijn mag best.

En wij, de kinderen, zijn eerlijk gezegd best behept met een esthetische drijfveer. Mijn zus – jaja: met een mooie kapsalon – zou zo Janine de Bouvrie kunnen heten als je haar huis van binnen bekijkt, maar houdt ’t bij kappen en knippen. En goed ook. En mijn broer is innerlijk vooral hijdel. Wil verrekte goed werk leveren als directeur van een ziekenhuis, in Zwitserland.

Oh my Buddha

Stiekem ben ik ook ijdeler dan mijn Boeddhistisch leraar me voorschrijft. Maar hij is trots op me dat ik een groot deel van de maskerade die daar ook mee gepaard gaat achter me heb gelaten. Tuurlijk ja: als-je-haar-maar-goed-zit, hè? Maar alle gekheid op ’n stokje. Het is au fond natuurlijk allemaal volstrekt onbelangrijk hoe je haar zit. Want OMG (oh jee: straf, schuld en boete): het is maar je haar. Maar ik geef ook toe: ik keek vaak genoeg naar foto’s van mijzelf als kind en dan zag ik prachtige, volle en glanzende krullen. En zo vaak vroeg ik me af: waar zijn ze gebleven?? Mij niet realiserend dat ik geboren ben in 1967 en dat er toen nog lang niet zoveel rotzooi in de haarverzorging zat als nu.

Roer om

En toen ging het roer om. Ik begon op mijn 45e met het afknippen van mijn geverfde lokken. Ik werd grijs en wilde dat omarmen. En jee, wat een bevrijding. Ik voelde me veel meer ‘mijzelf’. Zonder opsmuk of masker. Maar ik was er nog steeds niet. Mijn haar veranderde. Had andere verzorging nodig. Het liep gelijk op met mijn innerlijke bewegingen. En ik experimenteerde me suf. Ik heb allemaal foto’s van mijzelf met banaan in mijn haar, eieren, avocado, azijn, citroen (slecht plan), en zelfs mango. Terwijl dat echt de lekkerste vrucht op aarde is. En dat deed ik in mijn haar. Tssssk. En nu willen jullie foto’s zien. Mooi niet. Privacy!!

Maar ik dacht; het moet kunnen. En het kon.

Lang verhaal kort. Ik ben gestopt met alle troep in mijn haar en werk uitsluitend samen met Moeder Natuur. En zelfs God keek en zag dat dat goed was. Kajenagaan. Sinds ik ben begonnen met – wat ik maar noem – de Natuurlijke Krullen Methode zit mijn haar weer als vanouds. Glanzend, krullend & brullend goed. Waarom wist ik dit allemaal niet eerder?

Omdat er niemand is die hard genoeg roept dat het anders moet en kan. Dat we weer ‘back to basics’ moeten en kunnen en dat we daar – op allerlei manieren – beter van worden. Hier ben ik dus. Ik roep graag hard: STOP MET CHEMISCHE TROEP IN JE HAAR en laat je natuurlijke prachtige bos met krullen weer tevoorschijn komen op een manier zoals het bedoeld is.

Zo. En nu moet je gewoon verder mijn blog volgen. Want daar geef ik heel veel tips! Hoef jij allemaal niet te experimenteren en ook niet de fouten te maken die ik wel maakte. Scheelt weer gedoe.

Groene, cruelty-free, eerlijke, duurzame, natuurlijke wereld

Verder over mij: Ik houd van een groene, duurzame, eerlijke, liefdevolle, waarachtige, compassievolle, zonder-opsmuk wereld. Ik ben een dromer en een doener. Een praktische idealist. De laatste 10 jaar ben ik op allerlei gebieden in mijn leven ‘back to basics’ gegaan. Ik wil nooit meer anders. Hoe puurder ik mijn leven inricht, hoe minder ruis ik van buitenaf toelaat (negatieve mensen, negatieve ervaringen, negatief nieuws, beperkende ideeën, vrijheidsberovende structuren, enz enz), hoe eenvoudiger en vooral mooier, mijn leven is.

Win Win Win

Ik denk in kansen, mogelijkheden, geloof in vooruitgang en heling. Ik wil alleen nog maar win-win-win relaties (creëren). Dat jij en ik samen winnen en dat Moeder Aarde wint. Ik richt mijn energie concreet daarop. Dat helpt de ons allemaal vooruit, is mijn idee. Doe mee! Superleuk.

Natuurlijke krullen Carolien

Carolien Oosterhoff. Foto; Lucy Lambriex

En nou ja, Voor wie toch meer wil weten: ik ben filmmaker, internationaal master tantra trainer/coach, ik geef opleidingen in (zelf-)liefde met mijn eigen ontwikkelde model, ik schreef een kinderboek, ik maakte sprookjes, ik zing, loop hard, ben vegan. Meestal heel gelukkig, soms door melancholie overmand. Ik ben een echte Renaissance Soul. De term die ik leende van Margaret Lobenstine, die stimuleerde me met haar boek om ALLE talenten die je hebt te gebruiken. Et voilà: ik doe van alles en ben daar érg gelukkig van geworden!

Print Friendly, PDF & Email