Categorieën
Borstelen

Haarschubben? Wat zijn dat?

Op de een of andere manier vind ik het een vies woord; haarschubben. Brr. Doet me denken aan vissen. Dus ik kies liever voor de vergelijking van de dennenappel. En dat is meteen – qua plaatje in je hoofd – de beste metafoor.

Dennenappel

Als je een haartje onder een microscoop legt, zie je ongeveer dit: overlappende ‘dakpannetjes‘, net als bij de dennenappel. Die ‘dakpannetjes’ heten je haarschubben. Als de ‘dakpannetjes’ plat liggen, dan zie je (net als de zon op je dak) glanzend haar. Ik ga er voor het gemak maar vanuit dat dat is wat je wilt. Ik tenminste wel. Maar als de ‘dakpannetjes’ een beetje door elkaar liggen, schots en scheef na een storm, dan zie je een doffe oppervlakte. En daardoor ziet je haar er ongezonder uit (sterker nog: het ís ook ongezonder, want het is kapot). En dat is jammer, want het hoeft niet.

Dennenappeltjes hebben jouw liefdevolle handen nodig

De taak van onze haarschubben is om de haarschacht te beschermen tegen mechanische en thermische (=hitte/koude) schade, terwijl vocht naar binnen én naar buiten kan worden afgevoerd. De structuur van de haarschubben is een verbazingwekkend mooi staaltje natuurwerk, omdat het sterk en toch flexibel is! Als je je haar wilt ruïneren, doe er dan vooral chemische verf in (en geloof vooral alle kappers die zeggen dat het allemaal ‘puur natuur’ is); shampoo je gek met deze producten (niet dus); föhn lekker op de allerheetste stand rechtstreeks op de hoofdhuid, je haar, en gebruik vooral verkeerde borstels. Dan heb je je ‘dakpannetjes’ zó naar hun mallemoertjes geholpen. De haarschubben steken dan flink uit en het wordt een soort klittenband waardoor je haar in no-time in de knoop zit, er dof uit gaat zien en dat is een ander woord voor: ongezond en onverzorgd.

Krullend haar heeft vocht nodig

In tegenstelling tot wat ik altijd dacht (namelijk: dat krullen vet nodig hebben), hebben wij krullenkopjes vocht nodig. Dat was echt een eye-opener voor me! Alleen die wetenschap al heeft zoveel voor mijn haar gedaan. Kijk hieronder naar de foto’s: dit is wat vocht doet met de haarschubben. Van genoeg vocht gaan je haarschubben een beetje platter liggen. Van gemiddeld veel vocht, zijn ze halfopen en van te weinig vocht gaat ze helemaal open staan. Dat laatste is niet de bedoeling: het ziet er niet goed uit en je haar gaat ook ‘te open’ staan waardoor er ook troep in kan.

Plat/glad/dicht = vochtig genoeg (NIET pluizig!)
Medium open = nog niet vochtig genoeg haar (semi-pluizig)
Helemaal open = droog haar (=pluizig)

Dit gebeurt er als je haarschubben openstaan en je doet er FOUTE producten in

Hoe breng je goed vocht in je haar zonder dat je het steeds nat moet maken? En wat kun je doen om te voorkomen dat je haar daarvan te zwaar wordt? Schrijf je dan in voor je gratis lessen.

  • Les 1: In deze les leer je wanneer je nog wel sulfaathoudende shampoo moet gebruiken (en welke het beste is) en vertel ik je over de vier methoden om je haar te ontdoen van chemische troep, zodat je op een schone, gezonde, natuurlijke, cruelty-free manier verder kunt met je haar + producten waar je haar supermooi van wordt. Goed voor jou, goed voor de aarde en zélfs goed voor je portemonnaie. Er is ook een boodschappenlijstje voor de eerste 4 weken in opgenomen.
  • Les 2: In deze les leer je hoe je je hoofdhuid moet behandelen met olie (en waarom wij krullenkopjes dat nu juist meer en vaker moeten doen dan de ‘stijlies’) en hoe je voorkomt dat het een vette bende wordt 😉
  • Les 3: In deze les leer je hoe je je haar van vocht kan voorzien (en dan bedoel ik natuurlijk niet: water) en hoe je voorkomt dat je haar te zwaar wordt en wat je kunt doen om je haar te voeden en met welke producten ik supergoeie ervaringen heb.
  • Les 4; komt
  • Les 5: komt

Je komt hiermee ook op de mailingslijst van Natuurlijke Krullen. Mocht je dat niet meer willen, kun je je met een klik zo weer uitschrijven!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.