Hoe stop je met shampoo?

Hoe stop je met shampoo??? Nou, zul je denken: dan STOP je toch gewoon? Maar als je over wilt gaan op de Natuurlijke Krullen Methode #NKM moet je eerst iets anders doen!

Waarom zou je?

Hoe stop je met shampoo?? De eerste vraag is natuurlijk: waarom zou je stoppen met shampoo? We hebben toch shampoo nodig om ons haar te wassen? Ja. En nee. We hebben wel iets nodig om ons haar te wassen maar niet perse shampoo. Lees vooral verder wat er allemaal in shampoo zit. En waar je krullen helemaal niet zo blij van worden.

Dus stoppen met shampoo is de voornaamste stap! Want als je een prachtige, glanzende volle krullenkop wilt, en dus over wilt gaan op de Natuurlijke Krullen Methode #NKM moet je eerst iets anders doen/laten, voordat de natuurlijke producten in je haar kunnen komen! Je krullen moeten, als het ware, wel toegang kunnen krijgen tot eerlijke, natuurlijke en gezonde producten die goed zijn voor jou (en die goed zijn voor de wereld). Je moet weer gaan geloven in Moeder Natuur.

Dan stop je toch gewoon?

Nu zul je denken: dan stóp je toch gewoon? Maar nee. Als je net start met de Natuurlijke Krullen Methode #NKM is het belangrijk dat je geen chemicaliën meer in je haar hebt. En die zitten nu net in alle reguliere shampoos. Wist je dat de ingrediëntenlijst op bijvoorbeeld een fles shampoo, is geordend op het aanwezige gewicht in een product? Het ingrediënt dat als eerste genoemd wordt op het etiket, is in de grootste hoeveelheid aanwezig in de shampoo. Het laatstgenoemde ingrediënt op het etiket, is dus in mindere mate aanwezig. Reuze handig om te weten. Leer etiketten lezen!

Wat zit er vaak in reguliere shampoo?

Parabenen: zijn conserveringsmiddelen. Sinds een aantal jaren speelt een controverse over parabenen. Een aantal milieuorganisaties beschouwt parabenen als schadelijke stoffen. En van parabenen is een zwak oestrogeen-achtige werking aangetoond. Dat wordt gerelateerd aan borstkanker. Partijen die de veiligheid van parabenen betwisten baseren zich voornamelijk op een onderzoek van Philippa Darbre dat in 2004 is gepubliceerd in de Journal of Applied Toxicology. Darbre en haar onderzoeksgroep toonden aan dat parabenen in hoge concentraties konden worden gevonden in tumoren in borstweefsel (bron). Kortom, dit wil je niet! Parabenen doden schimmels en bacteriën waardoor shampoo bijvoorbeeld jaren goed kan blijven. Maar waarom zou je ‘jaren’ met een fles shampoo willen doen? Parabenen staan onder de volgende namen op de ingrediëntenlijst: 1. Methylparabenen, 2. Ethylparabenen 3. Propylparabenen 4. Butylparabenen (bron).

Siliconen: zijn synthetische stoffen met een groot aantal toepassingen. Ze zijn hittebestendig en rubberachtig en worden gebruikt als kit, lijm, smeermiddel, als grondstof voor keukengerei en diverse andere producten. Ahumm! Siliconen kun je zien als een soort vloeibaar rubber of plastic, ze leggen een laagje om je haar heen. Dit laagje is beschermend en waterafstotend. Je haar wordt daardoor gladder, zachter, glanzender, minder statisch, het oogt (!) gezonder en is makkelijker ‘doorkambaar’. Maar de gezonde look die je haar krijgt is niet echt, siliconen zijn geen voedingsstoffen. En je krijgt ze niet uit je haar door het te ‘gewoon’ wassen! Dus in de praktijk stapelen die siliconen zich op, waardoor je krullen op termijn juist zwaarder en doffer worden. En wat doe je dan? Weer wassen, waardoor je weer méér siliconen in je haar krijgt. Precies. En zo kom je in een vicieuze cirkel terecht waar de fabrikant je in wil hebben. Weet dit: zodra je start met de #NKM gaan je krullen haar natuurlijke glans weer terugkrijgen. Daar hebben we echt helemaal geen siliconen voor nodig! Siliconen kun je in de ingrediëntenlijst van je shampoo herkennen aan de achtervoegsels -cone, -conol of -siloxane.

Sulfaten is één van de meest agressieve ingrediënten, die er te vinden is in cosmetische producten. Het reinigt zo sterkt, dat je er zelfs een motor van een auto mee kunt schoonmaken. Het lost vetten op. Maar hallo, je hoofdhuid is geen auto! Omdat sulfaten vetten oplost, stript het je huid en haar van àl haar natuurlijke oliën, waardoor het vreselijk uitdroogt en de hoofdhuid weer uit balans raakt. Ik bedoel maar (bron). Met als gevolg dat we onze krullen weer willen gaan voeden met chemische mousse, of iets dergelijks. Wat vervolgens weer zorgt voor een opbouw/stapeling van producten in ons haar. Die er vervolgens weer uitgewassen moet worden. Zie je de waanzin? Waarom zou je dus sulfaten in je haar willen? Nee! Niet doen. Je kunt je haar op natuurlijke manier schoon, fris en glanzend gezond krijgen. Wanneer je een shampoo zonder sulfaten gaat gebruiken, zal het even omschakelen zijn qua routine en gevoel tijdens het wassen van je haren. De shampoos zonder slechte ingrediënten schuimen namelijk veel minder. Je kunt hierdoor het gevoel krijgen dat je haar minder schoon wordt. Maar dit is niet zo. Dat is een gevoel! Het kan wel zijn dat je hoofdhuid en haar even moeten wennen aan het gebruik van gezonde, natuurlijke producten. Het haar kan stug en als stro aanvoelen. Na enkele weken is het haar gewend aan je ‘shampoo zonder sulfaten’ en zal het ook weer zacht aanvoelen. Let op: er is één moment waarop je nog wèl met een shampoo met suflaten moet wassen en daar vertel ik je alles over in je eerste van de 5 lessen. Sulfaten staat onder de volgende namen op de ingrediëntenlijst: SLS = Sodium Lauryl Sulfate SDS = Sodium Dodecyl Sulfate, SLES = Sodium Lauryl Ether Sulfate / Sodium Laureth Sulfate, ALS = Ammonium Lauryl Sulfate, ALES = Ammonium Laureth Sulfate.

Download bovenstaand lijstje in verkorte versie hier als boodschappenlijstje voor in je portemonnaie!

Wil je weten hoe je deze chemische troep uit je haar krijgt?

SCHRIJF JE DAN IN VOOR DE WORKSHOP OF DE ONLINE TRAINING.

Ik zie je graag daar. Tot gauw!

Wil je tips, supergoeie adviezen, leuke adresjes, aanbiedingen etc. ontvangen in je mailbox, Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Print Friendly, PDF & Email